Последно в чата - невидим
Нямате права да виждате бърз чат.
Клавиатура
Статии

Статии->Поведение при морските свинчета->2. Морското свинче и другите домашни животни [ Търси ]

2. Морското свинче и другите домашни животни
Име 2. Морското свинче и другите домашни животни
Описание ...
Изпратено от Radost

Морското свинче и другите домашни животни 

 

           Срещайки се с други животни, морското свинче остава равнодушно, независимо дали животното е по-голямо или по-малко от него. Морските свинчета, израснали в собствен колектив, просто игнорират всякакви други животни. Такова отсъствие на реакция може да се окаже гибелно за свинчето, когато се сблъска с хищно животно, например котка. Следователно, именно на нас лежи отговорността за неговата безопасност.
           Морските свинчета са беззащитни животни, затова не трябва да се отглеждат с други животни, които могат да им причинят вреда.

             Със зайците морските свинчета се разбират много добре. Често заекът защитава своя малък приятел, обича да се гушат заедно и да го облизва.Но понякога те не могат да се сприятелят. Най-добре се отнасят към морското свинче кастираните мъжки зайчета. Женското зайче в борба за завладяване на територията може да притесни морското свинче или просто да го затисне в ъгъла.  
           Кучето може да бъде научено, че морското свинче е член на семейството, особено ако животните са привикнали едно към друго от ранна възраст. Ако кучето е живяло у вас дълго време, необходимо е да привикне постепенно към общуването с морското свинче. 
            Котката се отнася към морското свинче като към плячка, може силно да го нарани или убие. Но ако животните живеят заедно от най-ранна възраст, възможно е да се сприятелят. При отглеждането на свинчета на балкона или на двора, трябва постоянно да се следи да бъдат защитени от котките. Със своите подскоци по клетката, котката може да изплаши свинчето до смърт. Възможно е също тя да провре лапите си през решетките и да нарани свинчето.
           Хамстерите са животни - единаци. Ако проявят агресивност към морското свинче, то не може да се защити. Изобщо, няма смисъл да се отглежда морско свинче заедно с други гризачи, било то мишки, плъхове, хамстери, чинчили или катерички. Вярно е, че морските свинчета не стават агресивни, но често страдат дълбоко от натрапените им противоестествени партньори. 
 
            Птиците често нападат храната на морските свинчета, а вълнистите папагалчета обичат да кълват ушите им. По-големите папагали са доста ревниви и също започват да кълват морските свинчета. Затова по принцип не се допуска съжителство на морски свинчета с птици, особено папагали, даже и да са такива малки видове като вълнистите.

С любезното съдействие на Стамен (zoomaniac), може да видите опита на Менажерията към Природонаучният музей в Париж относно съвместното отглеждане на морски свинчета и други животни (забележете, че свинчетата се гледат не в домашни условия, а навън!):

   

Оценки резултат Оценки: 10 - Средно: 5

Добави коментар Оцени
Коментари

Статистика
Има 86 статията в базата данни.
Най-преглеждани: 8. Енциклопедия на звуците
Най-оценявани: 8. Енциклопедия на звуците

Потребители в област Ревюта: 1 (0 Регистрирани потребители 1 Гости и 0 Анонимни потребители)
Видими потребители са:


 
Tyxo.bg counter